Enestående Oseana

Det var mye som var praktfullt ved gårsdagens høytidelige åpning av nytt kunst og kulturhus i Os...

Jeg møtte opp med en stor dose åpenhet, men må innrømme at jeg også hadde tredd på meg skeptikerhatten. Jeg er en sunn skeptiker. Det er viktig å sette spørsmålstegn ved store sprang i samfunnsutviklingen, særlig de av betydelig økonomisk karakter.

Dette innlegget KUNNE ha handlet om for få toaletter, smale trappeganger, varm foajée, trange flaskehalser og fraværet av subkultur på scenen, men helt ærlig skal jeg holde meg for god til å være for skeptisk dagen derpå.

Oseana - som bygg og som signal er ENESTÅENDE! Jeg er fra meg av begeistring over hva lille, store Os har klart å få på plass. Kulturhuset har som mål å favne bredt, og kveldens brede smil var såvisst ektefølt. GRATULERER!

Foajéen stappet til randen av nysgjerrige og spente tilhørere.

Jeg var tidlig ute, og det merktes på væskebehovet. Jeg så frem til et glass med sprudlevann etter showet, tørr i munnen som jeg ble.

45 min ventetid i høye hæler er mer enn hva jeg kan klare av med. Denne så veldig fristende ut, men med fare for å gå glipp av noe eller NOEN ble bygdebloggeren stående. 

Pressen var møtt opp. TV2 nyhetene hadde innslag fra åpningen på sin kveldssending kl 21, men det var de lokale pressefolkene som var best representert, for ikke å nevne BEST KLEDD! Dette er Os & Fusaposten sin utsendte.

Resturanten "Færingen" i første etasje hadde dekket på til spesielt inviterte gjester som spiste middag på overtid, mens vi andre ventet på å få adgang til hovedsalen.

Litt på overtid ble vi pekt i retning inngangen til salen hvor festforestillingen skulle vises frem. I køen kom jeg i snakk med ordføreren i Fitjar kommune, Harald Rydland. Han har blogg! Det liker jeg. Den kan du lese HER.

Ordfører i Os, Terje Søviknes har IKKE blogg, men er flink til å oppdatere facebookprofilen sin med nyttig politikerpjatt. Jeg "kjenner" Terje som en visjonær med is i magen. Han har bitt tennene sammen og satset alt for at Oseana skulle bli en realitet. Ordføreren var lykkelig og rørt i går, klumpen i halsen var merkbar og Terje ble våt i øynene mer enn én gang. Det står respekt av politikere som tør å vise følelser. ENESTÅENDE!

Hovedsalen i ferd med å fylles opp.

Polkabjørn og Kleine Heine åpnet showet. Overraskende og hysterisk morsomt! 

Tidligere TV2-profil, Siri Lill Mannes er bosatt i Os og var innleid som konferansier. Jeg satt selvsagt litt forsmådd og SJALU som publikum i salen.

Os-sangen fremført fra scenen, og fra to sider på galleriet. Frysninger.

Resten av programmet bar preg av kulturarv og multimediale framføringer. Tradisjon og teknologi.Kveldens største symbolhandling: Spellemannsprisvinnere Orbo & The Longshots donerte sin Spellemann til Oseana. Her representert ved Gina Aspenes (Idoltryne og innleid for anledningen) og bandmedlem Ine. 

Så, etter stående applaus fra en nesten fullsatt hovedsal (det manglet blant annet en person i stolen ved siden av meg!!) bar det ned i restuaranten for fingermat. Matfat inspirert av det maritime. De mørke rullene er hvalkjøtt!! Mitt første møte med havets konge. Jeg er ikke helt sikker på om jeg digger det. Som matinteressert er jeg omvendt av alle de store kokkene. Ikke liker jeg gåselever og tydeligvis mangler jeg entusiasme for hvalkjøtt. Jaja...

Det ble trangt i Færingen. STAS!

LURT!

Så var det tid for mingling og et gledelig gjensyn med Oseana sin pappa, Per Grieg Sr. 

"Du er den mest grundige journalisten jeg har møtt på"

Per Grieg Sr. er medievant og kjent med mang en journalist. Det er kult å høre at han satt pris på researchen jeg la ned før vi møttes for protrettintervju. Mannen med litt for mange kroner ønsket å gi noe tilbake til Os etter å ha tilbragt hele somre i bygdo gjennom et langt liv. Oseana må kunne sies å være takk nok?

Nå er driften av huset i hendene til disse to. Berit som er programsjef og direktøren Kim, her i bunad med fruen. 

Pressefolk knipset bilder også under minglingen i etterkant av showet. RadiOs måtte ta seg en hvil i trappen mens det ble speidet etter motiv.

Varde Film & Media dokumenterer festen for Oseana. Jeg klarte selvsagt ikke holde meg vekke fra kamera... Det ble spydd ut noen gloser i ruta.

A-kjendis!

Sivgerfar i grå dress underholdt i foajéen. Stolt svigerdatter!

En Oseana-pin var festet til stolsete i hovedsalen. Den fikk plass på vesken. 

Det ble mer enn ett glass med vin i går, toppet med en irish på nattklubb. Jeg sjanglet i seng rundt kl 0400, mett på alkohol, hvalkjøtt og inntrykk. Blemmer på tærne, skallebank og støle legger. Det er godt det er lenge til neste, store åpningsfest. 

Psst! Jeg var på kulturdo i går, og brukte nesten hele minnekortet mitt på dame, manne og handicapdoen. Jeg traff til og med et kvinnfolk som var minst like interessert i toalett som meg selv. Innlegg på bloggen så fort hodepinen gir seg.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits