17-mai i bygdo: grøss eller gøy?

I år blir det første gang at jeg feirer 17.mai vekke fra barndomsbyen min Stavanger. Sett bortifra året da jeg var 21 - da var jeg i kledd bunad på jobb i Akershus Restaurant i Epcot, Florida. Good times! Men is og pølser smaker best med frisk og norsk vårvind i håret. 

Jeg tror ikke forskjellene vil være så store fra by og bygd når det kommer til nasjonaldagen, men jeg er allikevel spent når jeg nå sitter å nileser i 17.mai programmet for Os sentrum.Jeg noterer meg fort at jeg kan se langt etter å sove frampå på mandag. Kl 07.00 spiller Os Musikkforening opp fra Finnebrekka! Det er voldsomt tidlig??? Jeg kan ikke huske å ha opplevd lignende i byen, men jeg har kanskje bare latt være å ta notis av det. 

Marie Bruarøy var det første mennesket ETTER samboeren som jeg traff her i Os. Det vil si, vi traff hverandre i Trondheim da hun var på frisørkurs i byen. Nå er hun varaordfører i bygdo og klokken 10.00 holder hun tale på Luranetunet! Stas! På denne tiden har jeg nok akkurat rukket å style håret og sitter benket foran et veldekket frokostbord i Stegen. Til bords er husbonde, jentunge og venninne med ledsager fra byen. Dobbel stas!

Så går det slag i slag deretter med høytidsgudstjeneste og arrangement i minneparken. Klokken 11.30 ser jeg at jeg skal ta plass med resten av barnehagen på Os Ungdomsskole. Da starter oppstillingen til folketoget. Hæ?? Folketoget?? Er det i folketoget jeg skal marsjere med lille Vilde??Så får jeg høre at det er slutt på barnetoget og at det kun er i hovedprosesjonen det skjer. Ok! Så er dette en av de aller største forskjellene jeg kommer til å legge merke til når det kommer til 17.mai feiring i bygd og by. Kanskje det er til det bedre?

12.45 skal vi være utgått og ha samlet oss på Kyrkjeflaten. Der skal vi synge og se på når det stiligste og morsomste innslaget fra prosesjonen får sin velfortjente premie. Jeg sitter i sofaen i kveld og kjenner at jeg blir litt forventningsfull. Skal jeg få se en litt annerledes side av osingen enn den jeg er vant med? Får jeg et lekent og løssluppet syn på dette bygdemennesket som jeg er blitt så glad i?

Terje Søviknes sier noen velvalgte ord i etterkant av dette. Det gjør også Arne Mæland og russepresidenten. Kanskje rekker jeg å høre de vise tale før lunsj hos tante Jenny! Fra klokken 14.00 og fram til 16.00 er det leker og mat å få kjøpt på Os skole. Rømmegrøt og betasuppe, is, vafler og pølser. Kaffe og kaker. Dette høres ikke helt fremmed ut. Jeg tror jeg skal kjenne meg hjemme også i bygdo!

3 kommentarer

Berit

16.05.2010 kl.09:49

...men Vero...husk at du skal spise på Bø også!!!!

Carro

16.05.2010 kl.11:18

Næmen..? Har du helt glømt den flotte feiringa i Tr.heim??? huff huff.. ;)

Veronica Simoné Fjeld

16.05.2010 kl.14:49

Carro: HUFF!!! DOBBEL HUFF!!! det var jo faktisk en høydare!!! særlig gøy ble det etter et par mud slides... good times:)

Skriv en ny kommentar

hits